zadanie..jak to zrobić??? ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasku28
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 cze 2009, 21:08

zadanie..jak to zrobić??? ciągi

Post autor: kasku28 »

Oblicz wyraz pierwszy i różnicę r ciągu aretmetycznego (an) gdy : a5=5 i a8=-1




Prosze o szybkie rozwiązanie dziekuje z góry
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\{a_{1}+4r=5\\a_{1}+7r=-1\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ