zbior wartosci funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
julia13
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 102
Rejestracja: 24 mar 2009, 15:34
Podziękowania: 15 razy

zbior wartosci funkcji

Post autor: julia13 »

Mam problem z tym zadaniem. Gdzies mam podstawiac to 5?

Sprawdz czy liczba 5 neleży do zbioru wartości funkcji:
a)f(x)=3x-6 x należy do C
b)g(x)=-4x-7, gdzie x nalezy do {-5,-3,-1}
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

jeżeli\(\ \ \ f(x)=3x-6\ \ i\ \ x\in C\ \ \ \Rightarrow\ \ \ ZW_f=C\ \ \ \Rightarrow\ \ \ 5\in ZW_f\)

jeżeli\(\ \ \ \ g(x)=-4x-7\ \ \ i\ \ \ D_g=\{-5;\ -3;\ -1\}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ ZW_g=\{13\ ;\ 5\ ;-3\}\ \ \ \ \Rightarrow\ \ \ 5\in ZW_g\)
ODPOWIEDZ