Granice i pochodne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
JJ35
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 22 mar 2011, 13:20
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Granice i pochodne

Post autor: JJ35 »

Mógłby ktoś sprawdzić czy wyniki granic i pochodnych są dobrze prze zemnie obliczone.
1.\(\lim_{x\to \infty }( \frac{n^2+5}{n^2+2})^{3n^2+1}=e^9\)
2.\(\lim_{x\to \infty }(n \sqrt{3}- \sqrt{3n^2+2n-5})=0\)
3.\(\lim_{x\to \frac{ \pi }{2} } \frac{cosx-sinx+1}{sin2x-cosx}=1\)
4.\(f"(x)\) dla\(f(x)=(x^3+x)lnx^2=6xlnx^2 + \frac{12x^2+4}{x} - \frac{2x^3+2x}{x^2}\)
5.\(f"(x)\) dla\(f(x)=(x^4+x^3)lnx^3=(12x^2-6x)lnx^3+21x^2-15x\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zad.1 , 2 ,3 masz dobrze.
Pochodne - nie mam już czasu sprawdzać...
Może ktoś zdąży....
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

zad 4 dobrze. Można jeszcze przekształcić do postaci : \(f''(x)=6xlnx^2+10x+ \frac{2}{x}\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

w zad 5 otrzymałam : \(f''(x)=(12x^2+6x)lnx^3+21x^2+15x\)
JJ35
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 22 mar 2011, 13:20
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Re: Granice i pochodne

Post autor: JJ35 »

w 2. wynik nie powinien być \(\frac{1}{ \sqrt{3} }\) ?
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: Granice i pochodne

Post autor: Lbubsazob »

Jeżeli tam \(x\) dąży do nieskończoności, to wynik tej granicy to \(n\sqrt3-\sqrt{3n^2+2n-5}\) dla pewnej stałej \(n\).
Jeśli natomiast \(n\) dąży do nieskończoności zamiast \(x\) (jak zapewne powinno być), granica ta jest równa \(- \frac{1}{\sqrt3}\).
ODPOWIEDZ