Styczna do wykresu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
drak_2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 30 wrz 2010, 20:19
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Styczna do wykresu

Post autor: drak_2 »

W jakim punkcie styczna do wykresu funkcji \(y= \frac{x-8}{x+1}\) tworzy z osią ox kąt\(\frac{ \pi }{4}\). Napisz równanie stycznej.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(y'= \frac{x+1-x+8}{(x+1)^2}=\frac{9}{(x+1)^2}=tg{ \frac{ \pi }{4}}=1 \Leftrightarrow x=2 \vee x=-4\)
a wiec są dwie takie styczne. Jedna w punkcie \((2, -2)\) , a druga w punkcie \((-4,4)\)
Ich równania to \(y=x-4\) i \(y=x+8\)

Z obrazkiem zawsze czytelniej:
ScreenHunter_082.jpg
ScreenHunter_082.jpg (24.52 KiB) Przejrzano 176 razy
ODPOWIEDZ