granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
optysz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 91
Rejestracja: 22 paź 2009, 21:31
Podziękowania: 56 razy

granica

Post autor: optysz »

korzystając z granic podstawowych wyrażeń nieoznaczonych, oblicz granicę:
\(\lim_{x\to - \infty } \frac{ln(1+2^x)}{3^x}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\lim_{x\to - \infty } \frac{ln(1+2^x)}{3^x}=\lim_{x\to - \infty } \frac{ln(1+2^x)}{2^x} \cdot \frac{2^x}{3^x} =\lim_{x\to - \infty } \frac{ln(1+2^x)}{2^x} \cdot \lim_{x\to - \infty } \left(\frac{2}{3} \right)^x =\lim_{t\to 0 } \frac{ln(1+t)}{t} \cdot \lim_{s\to \infty } \left(\frac{3}{2} \right)^s =1 \cdot \infty = \infty\)
ODPOWIEDZ