granicaII

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
optysz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 91
Rejestracja: 22 paź 2009, 21:31
Podziękowania: 56 razy

granicaII

Post autor: optysz »

Obliczyć granicę:
\(\lim_{n\to x } ( \sqrt{n^2+4}- \sqrt{n^2+4 \cdot n})\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Do czego dąży n?
optysz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 91
Rejestracja: 22 paź 2009, 21:31
Podziękowania: 56 razy

Post autor: optysz »

do nieskończoności :)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\sqrt{n^2+4}-\sqrt{n^2+4n}=\frac{n^2+4-n^2-4n}{\sqrt{n^2+4}+\sqrt{n^2+4n}}=\frac{-4n+4}{n\sqrt{1+\frac{4}{n^2}}+n\sqrt{1+\frac{4}{n}}}=\frac{-4+\frac{4}{n}}{\sqrt{1+\frac{4}{n^2}}+\sqrt{1+\frac{4}{n}}}\)

\(\lim_{n\to\infty}\ (\sqrt{n^2+4}-\sqrt{n^2+2n})=\frac{-4}{1+1}=-2\)
ODPOWIEDZ