równanie styczne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
optysz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 91
Rejestracja: 22 paź 2009, 21:31
Podziękowania: 56 razy

równanie styczne

Post autor: optysz »

Wyznaczyć równanie stycznej do krzywej
\(f(x)=(3x+4) \cdot e^{2x}\)
w punkcie o odciętej \(x_0=0\).
optysz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 91
Rejestracja: 22 paź 2009, 21:31
Podziękowania: 56 razy

Re: równanie styczne

Post autor: optysz »

ps. tylko e ma być do potęgi 2x. ale nie mogę tego zapisać :|
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Jeśli wykładnik to więcej niż jeden znak, bierz wyznacznik w {..}
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(f'(x)=3e^{2x}+(3x+4)e^{2x}\cdot2=(6x+11)e^{2x}\\f'(0)=(6\cdot0+11)e^{2\cdot0}=11\cdot1=11\\f(0)=(3\cdot0+4)e^{2\cdot0}=4\cdot1=4\)

\(y=11x+4\)
optysz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 91
Rejestracja: 22 paź 2009, 21:31
Podziękowania: 56 razy

Post autor: optysz »

Dziękuję :)
ODPOWIEDZ