statystyka opisowa - 1 zadanie - pilne!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
american_woman
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 cze 2009, 12:38

statystyka opisowa - 1 zadanie - pilne!

Post autor: american_woman »

w tabeli przedstawiono wyniki badania opinii o pewnym produkcie:

taki sobie dobry bardzo dobry
kobiety 10 40 60

mężczyźni 30 20 40

Czy istnieje zależność pomiędzy udzielanymi odpowiedziami a płcią ankietowanych??

wie ktoś jak trzeba to zrobić?
smiady
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 cze 2009, 09:57

Post autor: smiady »

policz to współczynnikiem Pearsona. Wrzuć te dane jako tabele do Excela i wprowadź formułę = Pearson(tablica1; tablica2); i jeśli wartość bezwzględna wyniku jest bliżej 1 to jest to coraz to silniejsza zależność (np. Pearson = 0,8 - silna zależność, Pearson =0,1- istnieje, ale jest bardzo słaba zależność, 0 to oczywiście brak zależności). Wartość dodatnia oznacza, że zależność jest dodatnia, czyli wraz ze wzrostem jednej cechy rośnie druga, ujemna wartość oznacza korelacje ujemną wraz ze wzrostem jednej cechy maleje druga.
ODPOWIEDZ