Czy istnieje funkcja odwrotna do funkcji y= (5-2x)/3?
jeśli tak, podać jej dziedzinę i wzór.
Funkcja odwrotna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(y=\frac{5-2x}{3}=\frac{5}{3}-\frac{2}{3}x\\
f(x)=-\frac{2}{3}x+\frac{5}{3}\)
Jest to funkcja liniowa,różnowartościowa,zatem jest odwracalna.
\(y= \frac{5-2x}{3}\\
3y=5-2x\\
2x=-3y+5\\
x=- \frac{3}{2}y+ \frac{5}{2}\\
x=-1,5x+2,5\)
Zamieniasz nazwy zmiennych...
\(y= -1,5x+2,5\)
f(x)=-\frac{2}{3}x+\frac{5}{3}\)
Jest to funkcja liniowa,różnowartościowa,zatem jest odwracalna.
\(y= \frac{5-2x}{3}\\
3y=5-2x\\
2x=-3y+5\\
x=- \frac{3}{2}y+ \frac{5}{2}\\
x=-1,5x+2,5\)
Zamieniasz nazwy zmiennych...
\(y= -1,5x+2,5\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.