Kresy zbiorów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Kresy zbiorów
\(\frac{1}{2}+ \frac{n}{2n+1}=\frac{1}{2}+ \frac{1}{2+\frac{1}{n}}\)
dla rosnącego \(n\) elementy zbioru są coraz większe, w nieskończoności dostaniemy \(\frac{1}{2}+\frac{1}{2}=1=\sup(A)\), jeśli \(0\) zaliczamy do naturalnych, to \(\inf(A)=\frac{1}{2}\), jeśli nie, to \(\inf(A)=\frac{1}{2}+\frac{1}{2+1}=\frac{5}{6}\)
dla rosnącego \(n\) elementy zbioru są coraz większe, w nieskończoności dostaniemy \(\frac{1}{2}+\frac{1}{2}=1=\sup(A)\), jeśli \(0\) zaliczamy do naturalnych, to \(\inf(A)=\frac{1}{2}\), jeśli nie, to \(\inf(A)=\frac{1}{2}+\frac{1}{2+1}=\frac{5}{6}\)