Granice ciągów (2)

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lubiepaczki
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 04 gru 2011, 19:15
Podziękowania: 13 razy

Granice ciągów (2)

Post autor: lubiepaczki »

Obliczyć granice ciągów:
\(f) \lim_{n\to \infty} \frac{log^{3}n^{2}}{log^{2}n^{3}}
g) \lim_{n\to \infty} \frac{lg_2 n}{log_4 n}
h) \lim_{n\to \infty} \frac{ lg_n 2}{lg_3 n}
i) \lim_{n\to \infty} \frac{n!}{ \left( n+1\right)! - n! }
j) \lim_{n\to \infty} \frac{ \left( \sqrt{n^{2}+1} +n \right)^{2} }{ \sqrt[]{n^{3}+1} }\)
arqivus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 04 kwie 2011, 18:07
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 20 razy
Płeć:

Re: Granice ciągów (2)

Post autor: arqivus »

\(i) \lim_{n\to \infty} \frac{n!}{(n+1)!+n!}= \lim_{n\to \infty} \frac{n!}{(n)!\cdot (n+1)+n!}= \lim_{n\to \infty} \frac{1}{(n+1)+1}=0\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f)\\ \lim_{n\to \infty } \frac{(logn^2)^3}{(logn^3)^2}= \lim_{n\to \infty } \frac{(2logn)^3}{(3logn)^2}= \lim_{n\to \infty } \frac{8 \cdot (logn)^3}{9(logn)^2}= \lim_{n\to \infty } \frac{8logn}{9}=+ \infty \\
g)\\
\lim_{n\to \infty } \frac{log_2n}{ \frac{log_2n}{log_24} }= \lim_{n\to \infty }log_2n \cdot \frac{2}{log_2n}=2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

h)
\(\frac{lg_n2}{lg_3n}=\frac{\frac{lg_32}{lg_3n}}{lg_3n}= \frac{lg_32}{lg_3n} \cdot \frac{1}{lg_3n}= \frac{lg_32}{(lg_3n)^2}\\
granica:\\
= \frac{lg_32}{+ \infty }=0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ