obliczyć granice

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
suspicious20
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

obliczyć granice

Post autor: suspicious20 »

\(a_n = (n^2-1) sin{ \frac{1}{n-1}}\)

Odp: \(+ \infty\)
suspicious20
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

Re: obliczyć granice

Post autor: suspicious20 »

\(a_n = \frac{cos n}{n^2 \cdot sin {\frac{1}{n} }}\)
Odp: 0 to pewnie bedzie tw o 3 ciagach ale nie wiem jak je zastosowac skoro jest dzielenie
suspicious20
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

Post autor: suspicious20 »

\(a_n = \frac{2^n \cdot 3^{2n}}{n!}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\frac{sin( \frac{1}{n-1}) }{ \frac{1}{n^2-1} }= \frac{sin( \frac{1}{n-1}) }{ \frac{1}{(n-1)(n+1)} }= \frac{sin( \frac{1}{n-1}) }{ \frac{1}{n-1} } \cdot \frac{1}{ \frac{1}{n+1} }= \frac{sin( \frac{1}{n-1}) }{ \frac{1}{n-1} } \cdot (n+1)\)
Masz teraz przypadek sinx nad x przy x dążącym do zera,a taka granica wynosi 1.
Ostatecznie
\(\lim_{x\to \infty }(a_n)=1 \cdot \infty =+ \infty\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

2)
\(\frac{cosn}{n^2sin(\frac{1}{n})}=\frac{cosn}{n}\cdot \frac{ \frac{1}{n} }{sin( \frac{1}{n}) }\)

Ułamek z sinusem zmierza do 1.
Pozostaje oszacować \(\frac{cosn}{n}\)
\(\frac{-1}{n}< \frac{cosn}{n}< \frac{1}{n}\)
\(\lim_{n\to \infty } \frac{-1}{n}= \lim_{n\to \infty } \frac{1}{n} =0\;\;\; \Rightarrow \;\;\;\; \lim_{n\to \infty } \frac{cosn}{n}=0\)
Z tw. o trzech ciągach.

W obu zadaniach jest zastosowana granica:
\(\lim_{x\to 0} \frac{sinx}{x}= \frac{x}{sinx}=1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
suspicious20
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

Post autor: suspicious20 »

a na to z silnią masz jakiś pomysł ? wystarczy podpowiedz :)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Próbowałeś z d'Alemberta? Wychodzi piękne zero :)
ODPOWIEDZ