Zbadać, ciągi

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wierzba
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 22 wrz 2010, 22:25
Podziękowania: 19 razy

Zbadać, ciągi

Post autor: Wierzba »

Zbadać, czy podane ciągi są ograniczone z dołu, z góry, są ograniczone.

\(a_n = \frac{(-2)^n}{1+(-2)^n}\)

\(b_n=\frac{1}{4^1 +2}+ \frac{1}{4^2 + 2} + ...+ \frac{1}{4^n + n}\)

Z góry dziękuję za pomoc:)
arqivus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 04 kwie 2011, 18:07
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 20 razy
Płeć:

Post autor: arqivus »

Czy w \(b_n\) pierwszy wyraz nie ma być przypadkiem \(\frac{1}{4^1+1}\) ?
Wierzba
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 22 wrz 2010, 22:25
Podziękowania: 19 razy

Re: Zbadać, ciągi

Post autor: Wierzba »

tak tak ma być \(\frac{1}{4^1 + 1}\)
arqivus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 04 kwie 2011, 18:07
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 20 razy
Płeć:

Re: Zbadać, ciągi

Post autor: arqivus »

\(b_n>0 \\\\\\\\\\\
\frac{1}{4^1+1} + \frac{1}{4^2+2} +...+\frac{1}{4^n+n} < \frac{1}{4^1}+\frac{1}{4^2}+...+\frac{1}{4^n}=\frac{1}{3}\)
Wierzba
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 22 wrz 2010, 22:25
Podziękowania: 19 razy

Re: Zbadać, ciągi

Post autor: Wierzba »

A skąd Ci wyszło \(\frac{1}{3}\) ???
arqivus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 04 kwie 2011, 18:07
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 20 razy
Płeć:

Post autor: arqivus »

Yyyyyyyyy... Ciąg geometryczny?
ODPOWIEDZ