obliczyc granice

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
suspicious20
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

obliczyc granice

Post autor: suspicious20 »

\(a_n = ( \frac{5}{4})^n \cdot \frac{4^{n+1} + 1}{5^{n+1} +1}\)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(a_n = \( \frac{5}{4} \)^n \cdot \frac{4^{n+1} + 1}{5^{n+1} +1} = \frac{5^n(4^n\cdot 4 + 1}{4^n(5^n\cdot 5+1)}= \frac{4^n 5^n \(4+\frac{1}{4^n}\) }{4^n 5^n \( 5+\frac 1 {5^n}\) }=\frac{4+\frac{1}{4^n}}{5+\frac{1}{5^n}} \ \longrightarrow_{n \to \infty} \ \frac {4+0} {5+0} = \frac 4 5\)
ODPOWIEDZ