zbadać zbieżność szeregu:

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

proszę :)
suspicious20
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

Post autor: suspicious20 »

to esli teraz mialbym taki przyklad :
\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n+1}{3n^3 + n}\)

to moge to zapisac tak :
\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n+1}{3n^3 + n} \ge \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n+1}{3n^3 + n^3}=\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n+1}{4n^3}\)
i co dalej ?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Re: zbadać zbieżność szeregu:

Post autor: Pol »

\(\frac{n+1}{3n^3 + n} \le \frac {n+n} {3n^3} = \frac{2}{3n^2}\)

szereg \(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{2}{3n^2}=\frac 2 3 \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n^2}\) jest zbieżny jako szereg harmoczny, gdzie \(\alpha = 2 \ > \ 1\) stąd nasz szereg też jest zbieżny
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Pol pisze:harmoczny
mrocznie brzmi :)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

hahaha :D to specjalnie dla tych, którzy za bardzo kochają matematykę ;)
suspicious20
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

Re: zbadać zbieżność szeregu:

Post autor: suspicious20 »

[quote="Pol"]\(\frac{n+1}{3n^3 + n} \le \frac {n+n} {3n^3+ n} = \frac{2}{3n^2 + 1}\)
to nie powinno być tak ?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

zwiekszylem wyrazenie za jednym zamachem, zwiekszajac licznik (1 na n) i zmniejszajac mianownik (wywalilem n)
suspicious20
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

Post autor: suspicious20 »

aha:)
ODPOWIEDZ