zbadać zbieżność szeregu:
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 285
- Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
- Podziękowania: 97 razy
- Płeć:
zbadać zbieżność szeregu:
zbadać zbieżność szeregu:
\(\sum_{n=1 }^{\infty} \frac{1}{2n +2}\)
odp. rozbieżny
\(\sum_{n=1 }^{\infty} \frac{1}{2n +2}\)
odp. rozbieżny
-
- Stały bywalec
- Posty: 285
- Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
- Podziękowania: 97 razy
- Płeć:
a moze jest bład w odpowiedzi ? Bo :
\(\sum_{n=1 }^{\infty} \frac{1}{2n +2}\) \(= \frac{1}{n(2+ \frac{2}{n}) }\)
a \(\frac{1}{n} \to 0\)
zatem \(a_n \to 0\)
i z warunku koniecznego ale nie wiem jak go sformułowac tak aby to bylo logicznie poprawne. a nie chce przepisywac z ksiazki bo i tak nie zrozumiem. Prosze o wytlumaczenie
\(\sum_{n=1 }^{\infty} \frac{1}{2n +2}\) \(= \frac{1}{n(2+ \frac{2}{n}) }\)
a \(\frac{1}{n} \to 0\)
zatem \(a_n \to 0\)
i z warunku koniecznego ale nie wiem jak go sformułowac tak aby to bylo logicznie poprawne. a nie chce przepisywac z ksiazki bo i tak nie zrozumiem. Prosze o wytlumaczenie
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
warunek konieczny zbieżności nie mówi nam że szereg jest zbieżny,
tylko że jest taki lub taki i to trzeba zbadać, wykazać jaki jest
z kryterium porównawczego mamy:
\(\bigwedge_{n \in N} \frac{1}{2n+2} \ge \frac{1}{2n}\)
szereg \(\sum_{n=1 }^{\infty} \frac{1}{2n} = \frac 1 2 \sum_{n=1 }^{\infty} \frac{1}{n}\) jest rozbieżny jako szereg harmoniczny,
stąd nasz szereg \(\sum_{n=1 }^{\infty} \frac{1}{2n +2}\) też jest rozbieżny
tylko że jest taki lub taki i to trzeba zbadać, wykazać jaki jest
z kryterium porównawczego mamy:
\(\bigwedge_{n \in N} \frac{1}{2n+2} \ge \frac{1}{2n}\)
szereg \(\sum_{n=1 }^{\infty} \frac{1}{2n} = \frac 1 2 \sum_{n=1 }^{\infty} \frac{1}{n}\) jest rozbieżny jako szereg harmoniczny,
stąd nasz szereg \(\sum_{n=1 }^{\infty} \frac{1}{2n +2}\) też jest rozbieżny
-
- Stały bywalec
- Posty: 285
- Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
- Podziękowania: 97 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 285
- Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
- Podziękowania: 97 razy
- Płeć:
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
jeszcze raz, tym razem poprawnym szacowaniem:
\(\bigwedge_{n \in N} \frac{1}{2n+2} = \frac{1}{2(n+1)} \ge \frac{1}{2(n+n)} = \frac{1}{4n}\)
szereg\(\sum_{n=1 }^{\infty} \frac{1}{4n} = \frac 1 4 \cdot \sum_{n=1 }^{\infty} \frac{1}{n}\) jest rozbieżny jako szereg harmoniczny,
stąd nasz szereg \(\sum_{n=1 }^{\infty} \frac{1}{2n +2}\) też jest rozbieżny (na podstawie kryt. porównawczego)
\(\bigwedge_{n \in N} \frac{1}{2n+2} = \frac{1}{2(n+1)} \ge \frac{1}{2(n+n)} = \frac{1}{4n}\)
szereg\(\sum_{n=1 }^{\infty} \frac{1}{4n} = \frac 1 4 \cdot \sum_{n=1 }^{\infty} \frac{1}{n}\) jest rozbieżny jako szereg harmoniczny,
stąd nasz szereg \(\sum_{n=1 }^{\infty} \frac{1}{2n +2}\) też jest rozbieżny (na podstawie kryt. porównawczego)
-
- Stały bywalec
- Posty: 285
- Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
- Podziękowania: 97 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 285
- Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
- Podziękowania: 97 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 285
- Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
- Podziękowania: 97 razy
- Płeć:
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
w kryterium porównawczym wykorzystuje się szeregi harmoniczne, geometryczne i później w dowodzeniu wykazuje się na ich podstawie czy badany szereg jest zbieżny czy rozbieżny, natomiast zbieżność szeregów takich jak harmoniczny czy geometryczny jest dowodzona na wykładzie lub w książkach i już dowodu na ich zbieżność nie trzeba powtarzać
kryt d'Alamberta i Cauchyego do Twojego szeregu odpada (tak mi sie wydaje, nie przeliczyłem limesów)
natomiast warunek konieczny zbieznosci jest przydatny wtedy, jesli sie okaze ze nie jest spelniony, wtedy bez dalszych obliczen mozna stwierdzic ze dany szereg jest rozbiezny
kryt d'Alamberta i Cauchyego do Twojego szeregu odpada (tak mi sie wydaje, nie przeliczyłem limesów)
natomiast warunek konieczny zbieznosci jest przydatny wtedy, jesli sie okaze ze nie jest spelniony, wtedy bez dalszych obliczen mozna stwierdzic ze dany szereg jest rozbiezny
-
- Stały bywalec
- Posty: 285
- Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
- Podziękowania: 97 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 285
- Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
- Podziękowania: 97 razy
- Płeć: