zaleznosc

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
joanna1234
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 09 mar 2011, 18:30
Podziękowania: 26 razy

zaleznosc

Post autor: joanna1234 »

\(1+i=(1+\frac{i^{(m)}}{m})^m\)
mamy taka zaleznosc... jak z tego wyliczyc m?
aleksandrapyrpec
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 132
Rejestracja: 02 sty 2011, 19:02
Podziękowania: 58 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: aleksandrapyrpec »

Może zlogarytmuj stronami?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

rozwiązaniem jest \(m=1\)
ale ja bym podszedł do tego rozpisując na przypadki, mianowicie

\(i^1 = i
i^2 = -1
i^3 = -i
i^4 = 1
i^5 = i
i^6 = -1\)


i w pewnym momencie widać że się powtarza, więc pierwszy przypadek to
\(m = 1+4a\), \(a\) nalezy do calkowitych wtedy \(i^m = i\)
ODPOWIEDZ