wykazać równosć

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetaaneta1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
Podziękowania: 241 razy
Płeć:

wykazać równosć

Post autor: anetaaneta1 »

czy prawdziwa jest równość
\(\frac{1}{2} ln|tg^2x+1|=-ln|cosx|\)

Z góry wielkie dzięki
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\frac{1}{2} \ln |tg^2 x +1| =-\ln |cos x|
\frac{1}{2} \ln |tg^2x +1| +\ln |cos x| =0
\ln |tg^2 x +1| +2\ln |cos x| =0
\ln|tg^2 x +1| + \ln |cos^2 x|=0
\ln |(tg^2x +1) \cdot \cos ^2x | =0
\ln |\sin^2 x +\cos^2 x|=0
\ln 1 =0\)


zatem równość jest prawdziwa
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

\(\sqrt{tg^2x+1}= \sqrt{ \frac{sin^2x}{cos^2x}+1 }= \sqrt{ \frac{sin^2x+cos^2x}{cos^2x} }= \sqrt{ \frac{1}{cos^2x}}= \frac{1}{cosx}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(ln\sqrt{tg^2x+1}=ln\frac{1}{cosx}\\
\sqrt{tg^2x+1}=\frac{1}{cosx}\)

Obustronnie do kwadratu:
\(tg^2x+1=\frac{1}{cos^2x}\\
\frac{sin^2x}{cos^2x}+\frac{cos^2x}{cos^2x}=\frac{sin^2x+cos^2x}{cos^2x}=\frac{1}{cos^2x}\)

Oczywiście trzeba dopisać założenia...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ