Obliczyć całkę
a) \(\int tg^5x dx\)
b)\(\int ctg^4x dx\)
c)\(\int ctg^6x dx\)
Z góry dzięki
całki trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 256
- Rejestracja: 12 lis 2010, 19:48
- Podziękowania: 241 razy
- Płeć:
- bartek
- Stały bywalec
- Posty: 427
- Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
- Otrzymane podziękowania: 214 razy
- Płeć:
\(\int \frac{sin^2x \cdot sin^2x \cdot sinx}{cos^5x}= \int \frac{(1-cos^2x)(1-cos^2x)sinx}{cos^5x}dx=
= \int \frac{(1-cos^2)^2 \cdot sinx}{cos^5x}dx= \begin{vmatrix} t=cosx \\ dt=-sinxdx \Rightarrow -dt=sinxdx \end{vmatrix}=
= -\int \frac{(1-t^2)^2}{t^5}dt= -\int \frac{1-2t^2+t^4}{t^5}dt= -\int \frac{1}{t^5}- \frac{2}{t^3}+ \frac{1}{t}dt=
=-\frac{1}{-4t^4}+\frac{2}{-2t^2}-ln|t|+C= \frac{1}{4cos^4x}- \frac{1}{cos^2x}-ln|cosx|+C\)
= \int \frac{(1-cos^2)^2 \cdot sinx}{cos^5x}dx= \begin{vmatrix} t=cosx \\ dt=-sinxdx \Rightarrow -dt=sinxdx \end{vmatrix}=
= -\int \frac{(1-t^2)^2}{t^5}dt= -\int \frac{1-2t^2+t^4}{t^5}dt= -\int \frac{1}{t^5}- \frac{2}{t^3}+ \frac{1}{t}dt=
=-\frac{1}{-4t^4}+\frac{2}{-2t^2}-ln|t|+C= \frac{1}{4cos^4x}- \frac{1}{cos^2x}-ln|cosx|+C\)