ciag geometryczny.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
melania
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 119
Rejestracja: 08 lut 2010, 16:23
Podziękowania: 64 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

ciag geometryczny.

Post autor: melania »

Niech \(an = \frac{5^{2n}-2^{2n}}{5^n+2^n}\) dla n = 1,2,... Wykazać, że \(an = 5^n-2^n\) oraz sprawdzić, czy ( an ) jest ciągiem geometrycznym i czy jest monotoniczny.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(a_n=\frac{5^{2n} -2^{2n}}{5^n +2^n} =\frac{(5^n-2^n)(5^n+2^n)}{5^n+2^n} =5^n-2^n\)

czy ciąg jest geometryczny sprawdź warunek \(\frac{a_{n+1}}{a_n} =const\)
ODPOWIEDZ