suma współczynników wielomianu

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
schatz92
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 07 sty 2011, 18:55
Lokalizacja: Włocławek/Gdańsk
Podziękowania: 71 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

suma współczynników wielomianu

Post autor: schatz92 »

Wiedząc, że \(W(x)=3x^2-2x+5\) i \(W(P(x))=12x^4+56x^2+70\) obliczyć sumę współczynników wielomianu \(P(x)\).
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Suma współczynników wielomianu równa jest wartości tego wielomianu dla x=1.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ