różniczka funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cebuul
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 20 gru 2010, 20:02
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

różniczka funkcji

Post autor: cebuul »

Obliczyć różniczkę funkcji:
\(y=arcsin( \frac{x}{a} )\)
Chodzi mi dokładnie co krok po kroku trzeba zrobić.
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Re: różniczka funkcji

Post autor: agulka »

\(y'=\(arcsin(\frac{x}{a})\)' \cdot \(\frac{x}{a}\)' = \frac{1}{\sqrt{1-(\frac{x}{a})^2}} \cdot \frac{x' \cdot a - x \cdot a'}{a^2} =\frac{1}{a\sqrt{1-(\frac{x}{a})^2}}\)
cebuul
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 20 gru 2010, 20:02
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: różniczka funkcji

Post autor: cebuul »

czyli różniczka to inaczej pochodna?
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

TAK
ODPOWIEDZ