Podobieństwo, Jednokladnosc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
saturnus_30
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 10 maja 2009, 09:45

Podobieństwo, Jednokladnosc

Post autor: saturnus_30 »

1. W trójkąt równoramienny ABC o bokach |AB|= 6cm, |BC|=|AC|= 10 cm wpisano okrąg. Oblicz odległość między punktami styczności położonymi na równych bokach trójkąta ABC
2. Dwa zewnętrznie styczne okręgi są styczne do ramion kąta. Odległości ich środków od wierzchołka kąta wynoszą odpowiednio: 7, 12. Oblicz długości promieni tych okręgów.
3.W dwóch trójkątach równoramiennych kąty przy wierzchołkach są równe. Podstawa pierwszego ma 5 cm, a jego ramię ma 8 cm długości. Oblicz podstawę i ramię drugiego trójkąta, jeśli jego obwód wynosi 35 cm.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2009, 16:02 przez saturnus_30, łącznie zmieniany 1 raz.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Zad.1
D - punkt styczności okręgu z bokiem AB i równocześnie środek boku AB
F - punkt styczności okręgu z bokiem AC
E - punkt styczności okręgu z bokiem BC
EF=x
AF=AD=DB=BE=3
FC=CE=7
\(\Delta ABC\sim \Delta FEC\ \ \\)stąd\(\ \ \ \frac{7}{10}=\frac{x}{6}\ \ \ czyli\ \ \ x=\frac{21}{5}\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1118 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Podobieństwo, Jednokladnosc.png
Podobieństwo, Jednokladnosc.png (15.04 KiB) Przejrzano 542 razy
\(\{r+R=5\\ \frac{r}{7}=\frac{R}{12}\)

\(\{r=\frac{35}{19}\\R=\frac{60}{19}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
saturnus_30
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 10 maja 2009, 09:45

Post autor: saturnus_30 »

czy w 3 zadaniu powinien byc wynik 9i 2/3, 12 i 2/3 ?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1118 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Skala podobieństwa:
\(k=\frac{35}{5+8+8}=\frac{35}{21}=\frac{5}{3}\)
Podstawa
\(\frac{5}{3}\cdot 5=\frac{25}{3}\)
Ramię
\(\frac{5}{3}\cdot 8=\frac{40}{3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ