granica ciągu twierdzenie o 3 ciągach

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
9hubert9
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 09 paź 2010, 17:30
Podziękowania: 26 razy

granica ciągu twierdzenie o 3 ciągach

Post autor: 9hubert9 »

mam pare przykładów i chciałbym zeby ktos mi to sprawdził bede wdzięczny:

\(a) \lim_{n\to \infty } \frac{2n+(-1)^n}{3n+2} = \frac{2}{3}


\frac{2n-1}{3n+2} \le \frac{2n+(-1)^n}{3n+2} \le \frac{2n+1}{3n+2}

\lim_{n\to \infty } \frac{2n-1}{3n+2}= \frac{2}{3}
\lim_{n\to \infty } \frac{2n+1}{3n+2}= \frac{2}{3}

b) \lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{3+sin n} =0

\sqrt[n]{3-1} \le \sqrt[n]{3+sin n} \le \sqrt[n]{3+1}

\lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{3-1}=0 \vee \lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{3+1}=0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: granica ciągu twierdzenie o 3 ciągach

Post autor: radagast »

9hubert9 pisze:mam pare przykładów i chciałbym zeby ktos mi to sprawdził bede wdzięczny:

\(a) \lim_{n\to \infty } \frac{2n+(-1)^n}{3n+2} = \frac{2}{3}


\frac{2n-1}{3n+2} \le \frac{2n+(-1)^n}{3n+2} \le \frac{2n+1}{3n+2}

\lim_{n\to \infty } \frac{2n-1}{3n+2}= \frac{2}{3}
\lim_{n\to \infty } \frac{2n+1}{3n+2}= \frac{2}{3}

b) \lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{3+sin n} =0

\sqrt[n]{3-1} \le \sqrt[n]{3+sin n} \le \sqrt[n]{3+1}

\lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{3-1}=0 \vee \lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{3+1}=0\)
a) jest dobrze
b) właściwie też tylko na końcu pomyłka. Powinno być:
\(\lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{3-1}=1 \wedge \lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{3+1}=1\)
stąd
\(\lim_{n\to \infty } \sqrt[n]{3+sin n} =1\)
9hubert9
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 09 paź 2010, 17:30
Podziękowania: 26 razy

Post autor: 9hubert9 »

a no oczywista sprawa, ale dzięki za pomoc :D
ODPOWIEDZ