ciągi.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
melania
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 119
Rejestracja: 08 lut 2010, 16:23
Podziękowania: 64 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

ciągi.

Post autor: melania »

Dla następujących ciągów napisać ogólny wyraz:
a) \(\frac{1}{3}, 2, \frac{3}{5}, 4, \frac{5}{7}, 6...\)
b) \(\frac{2}{4}, - \frac{5}{8}, \frac{8}{12}, - \frac{11}{16}...\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

b)
\(a_n=\frac{3n-1}{4n} \cdot (-1)^{n+1}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Jedyne co wudało mi się wymyślić do a) to

\(a_n=\{ \frac{n}{n+2} \ dla \ n-nieparzyste\\ n \ dla \ n-parzyste\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
melania
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 119
Rejestracja: 08 lut 2010, 16:23
Podziękowania: 64 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: melania »

tak myslalam, ze bedzie ten podzial na parzyste i nieparzyste. ale nie wiedzialam, czy jest to poprawne. dziekuje. :)
ODPOWIEDZ