równania stycznej i normalnej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bananesp
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 02 kwie 2011, 14:30
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

równania stycznej i normalnej

Post autor: bananesp »

Napisać równania stycznej i normalnej do linii o równaniu parametrycznym w danym punkcie \(t_0\)
1)
\(\begin{cases}
x=sint\\
y=cos2t
\end{cases}\)

gdzie \(t_0=0\)

2)
\(\begin{cases}
x=2lnCtgt+1\\
y=tgt + Ctgt
\end{cases}\)


gdzie\(t_0= \frac{\pi}{4}\)

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania, albo chociaż pokazania krok po kroku metory, tak bym mógł załapać o co chodzi.
ODPOWIEDZ