geometria - zadanie z puszkami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
geometria - zadanie z puszkami
puszki farby w ksztalcie walca (rysunek obok) przechowywano w szesciennym kartonie o krawedzi 90 cm. Ile puszek zmiescilo sie w kartonie? Puszka ma podstawę o promieniu 15 cm a wysokość 40 cm . Wiem ze w kartonie zmiesci sie 18 puszek ale nie wiem jak to zapisac.
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Na dnie kartonu można ustawić 9 puszek, bo suma średnic 3 pudełek jest równa 90 cm. Jeżeli ustwimy pudełko na pudełku, to ich wysokość jest równa 80 cm. Wysokość 3 pudełek ustawionych jedno na drugim, jest równa 120 cm, czyli przekroczy wysokość kartonu. Wniosek stąd, że w kartonie zmieszczą się 2 warstwy po 9 puszek,czyli 18 puszek.
- escher
- Moderator
- Posty: 308
- Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 68 razy
W pudle zmieści się także więcej puszek.
Trzeba tylko sprytniej pakować.
Porównajcie hexagonal packing stąd http://mathworld.wolfram.com/CirclePacking.html.
Jeśli położymy najpierw 6 puszek, ale powierzchnią boczną na podstawie sześcianu. Potem warstwę czterech puszek w powstałych zagnieżdżeniach i jeszcze raz to samo tj. warstwę 6 puszek i warstwę czterech puszek, to wysokość tego będzie wynosić (zastosowanie tw. Pitagorasa) \(2\cdot 15+3\cdot 15\cdot\sqrt{3} <80\).
Zatem zmieścimy nawet 20 puszek.
Dowód, że więcej się nie da nawet, jeśli możliwy, to trudny (nie tylko dla gimnazjalistów), bo objętość kilku puszek ciągle się "marnuje" w pustej przestrzeni.
escher
Trzeba tylko sprytniej pakować.
Porównajcie hexagonal packing stąd http://mathworld.wolfram.com/CirclePacking.html.
Jeśli położymy najpierw 6 puszek, ale powierzchnią boczną na podstawie sześcianu. Potem warstwę czterech puszek w powstałych zagnieżdżeniach i jeszcze raz to samo tj. warstwę 6 puszek i warstwę czterech puszek, to wysokość tego będzie wynosić (zastosowanie tw. Pitagorasa) \(2\cdot 15+3\cdot 15\cdot\sqrt{3} <80\).
Zatem zmieścimy nawet 20 puszek.
Dowód, że więcej się nie da nawet, jeśli możliwy, to trudny (nie tylko dla gimnazjalistów), bo objętość kilku puszek ciągle się "marnuje" w pustej przestrzeni.
escher