mam cos takiego:
\(( \frac{n+2}{n})^n\)
zrobie z tego dwa ułamki i mam zapis:
\((1 + \frac{2}{n})^n\) a w odpowiedzi mam ze \(e^2\) i nie rozumiem dlaczego tak
dlaczego ta 2 tak wpływa na liczbę e ???
granica z zastosowaniem definicji liczby e
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 285
- Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
- Podziękowania: 97 razy
- Płeć:
- sarni20
- Czasem tu bywam
- Posty: 124
- Rejestracja: 11 mar 2010, 16:26
- Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
- Otrzymane podziękowania: 41 razy
- Płeć:
Re: granica z zastosowaniem definicji liczby e
\(\lim_{n\to \infty } ((1 + \frac{2}{n})^{ \frac{n}{2} })^2=e^2\)
Wzór jest taki:
\(\lim_{x\to \infty } (1 + \frac{x}{n})^{\frac{n}{x}} =e\)
Wzór jest taki:
\(\lim_{x\to \infty } (1 + \frac{x}{n})^{\frac{n}{x}} =e\)