1.Wyznacz pochodną korzystając z twierdzenia o pochodnej funkcji odwrotnej:
\((f^{-1})'(6)\), gdzie \(f(x)=2x^4+4^x\)
Niby znam to twierdzenie, ale nie wiem jak ruszyć ten przykład, szczerze mówiąc sam zapis jakoś mi nie pasuje.
2.Wyznaczyć pochodne funkcji podanych w postaci parametrycznej:
\(x=sint-cost\) i \(y=sintcost\) Wiem, że \(f'(x)= \frac{y'(t)}{x'(t)}\) i że potem musimy wyznaczyć \(t\) z równości \(x=x(t)\) i właśnie tu jest problem jak wyznaczyć to \(t\) z \(x=sint-cost\) i \(y=sintcost\)?
3. Obliczyć \(\lim_{x\to \infty } (x^2f'(x))\), gdzie \(f(x)= \sqrt{ \frac{x+1}{x-1} }\)
\(f'(x)= \frac{1}{2 \sqrt{ \frac{x+1}{x-1} } } * \frac{-2}{(x-1)^2} = \frac{-1}{ \sqrt{ \frac{x+1}{x-1}} (x-1)^2 } = \frac{-1}{ \sqrt{x+1)(x-1)} (x-1)}\)
ta pochodna jest w ogóle dobrze obliczona? Jak teraz z tego wyliczyć granicę?
4.Obliczyć pochodną:
\(y= cos^2x+cos^2(x+ \frac{ \pi }{3} )-cosxcos(x+ \frac{ \pi }{3} )\)
\(y'=-2cosxsinx-2cos(x+ \frac{ \pi }{3} )sin(x+ \frac{ \pi }{3} )+sinxcos(x+ \frac{ \pi }{3}) -cosxsin(x+ \frac{ \pi }{3} )=-sin2x-sin2*(x+ \frac{ \pi }{3})
+sinxcos(x+ \frac{ \pi }{3}) -cosxsin(x+ \frac{ \pi }{3})\) - i co dalej?
5. Wyznaczyć kąt nachylenia asymptoty ukośnej wykresu funkcji \(y=(x+2)e ^{ \frac{1}{x}}\)
Znam taki wzorek na kąt między krzywymi: \(tg \alpha = |\frac{f'(x_0)-g'(x_0)}{1+f'(x_0)g'(x_0)}|\)
Ale niewiele mi on pomaga.
Wiem, że dość sporo, ale będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.
pochodne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
Re: pochodne
3.
pochodna jest ok
\(\lim_{x\to \infty } (x^2f'(x))=\lim_{x\to \infty } \frac{-x^2}{ \sqrt{(x+1)(x-1)} (x-1)}= \lim_{x\to \infty } \frac{-x^2}{ \sqrt{(x^2-1)(x-1)^2}}=\lim_{x\to \infty } \frac{-x^2}{ \sqrt{(x^2-1)(x^2-2x+1)}}=\\
=\lim_{x\to \infty } \frac{-x^2}{ \sqrt{x^4-2x^3+2x-1}}=\lim_{x\to \infty } \frac{-x^2}{ x^2\sqrt{1-\frac 2x+\frac 2{x^3}-\frac 1{x^4}}}=-1\)
pochodna jest ok
\(\lim_{x\to \infty } (x^2f'(x))=\lim_{x\to \infty } \frac{-x^2}{ \sqrt{(x+1)(x-1)} (x-1)}= \lim_{x\to \infty } \frac{-x^2}{ \sqrt{(x^2-1)(x-1)^2}}=\lim_{x\to \infty } \frac{-x^2}{ \sqrt{(x^2-1)(x^2-2x+1)}}=\\
=\lim_{x\to \infty } \frac{-x^2}{ \sqrt{x^4-2x^3+2x-1}}=\lim_{x\to \infty } \frac{-x^2}{ x^2\sqrt{1-\frac 2x+\frac 2{x^3}-\frac 1{x^4}}}=-1\)
- ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
Re: pochodne
4. jak dla mnie ostatni składnik powinien być z "+":
\(y'=-2\cos x\sin x-2\cos(x+ \frac{ \pi }{3} )\sin(x+ \frac{ \pi }{3} )+\sin x\cos(x+ \frac{ \pi }{3}) +\cos x\sin(x+ \frac{ \pi }{3} )=\\
=-\sin 2x -\sin (2x+\frac{2\pi}3) +\sin x\cos(x+ \frac{ \pi }{3}) +\cos x\sin(x+ \frac{ \pi }{3} )=(*)\)
teraz skorzystamy ze wzoru: \(\sin x\cos y +\cos x \sin y = \sin (x+y)\)
\((*)=-\sin 2x -\sin (2x+\frac{2\pi}3) +\sin (2x+\frac{\pi}3)=-\sin 2x+2\sin (-\frac{\pi}6)\cos (2x+\frac{\pi}2)=\\
=-\sin 2x -\cos (2x+\frac{\pi}2)=-\sin 2x +\sin 2x =0\)
\(y'=-2\cos x\sin x-2\cos(x+ \frac{ \pi }{3} )\sin(x+ \frac{ \pi }{3} )+\sin x\cos(x+ \frac{ \pi }{3}) +\cos x\sin(x+ \frac{ \pi }{3} )=\\
=-\sin 2x -\sin (2x+\frac{2\pi}3) +\sin x\cos(x+ \frac{ \pi }{3}) +\cos x\sin(x+ \frac{ \pi }{3} )=(*)\)
teraz skorzystamy ze wzoru: \(\sin x\cos y +\cos x \sin y = \sin (x+y)\)
\((*)=-\sin 2x -\sin (2x+\frac{2\pi}3) +\sin (2x+\frac{\pi}3)=-\sin 2x+2\sin (-\frac{\pi}6)\cos (2x+\frac{\pi}2)=\\
=-\sin 2x -\cos (2x+\frac{\pi}2)=-\sin 2x +\sin 2x =0\)
- ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
Re: pochodne
1.
ja nie znam tego wzoru, ale zrozumiałam go tak:
\((f^{-1})'(y_0)=\frac 1{f'(x_0)}\\
y_0=6\ \Rightarrow \ 2x_0^4+4^{x_0}=6\ \Rightarrow \ x_0=1\\
(f^{-1})'(6)=\frac 1{f'(1)}\\
f'(x)=8x^3+4^x \ln 4=8x^3+2\cdot 4^x\ln 2\\
f'(1)=8+8\ln 2=8(1+\ln 2)\\
(f^{-1})'(6)=\frac 1{8(1+\ln 2)}\)
masz odp. ??
ja nie znam tego wzoru, ale zrozumiałam go tak:
\((f^{-1})'(y_0)=\frac 1{f'(x_0)}\\
y_0=6\ \Rightarrow \ 2x_0^4+4^{x_0}=6\ \Rightarrow \ x_0=1\\
(f^{-1})'(6)=\frac 1{f'(1)}\\
f'(x)=8x^3+4^x \ln 4=8x^3+2\cdot 4^x\ln 2\\
f'(1)=8+8\ln 2=8(1+\ln 2)\\
(f^{-1})'(6)=\frac 1{8(1+\ln 2)}\)
masz odp. ??
Pochodna ( 9sin(3x-3)^2 )'=
Mam problem z takim działaniem :
(3x-3)^2- to ma być do kwadratu
PROSZĘ O POMOC!! =(
( 9sin(3x-3)^2 )'=
(3x-3)^2- to ma być do kwadratu
PROSZĘ O POMOC!! =(
( 9sin(3x-3)^2 )'=
- ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
Re: Pochodna ( 9sin(3x-3)^2 )'=
załóż nowy tematŁukasz89 pisze:Mam problem z takim działaniem :
(3x-3)^2- to ma być do kwadratu
PROSZĘ O POMOC!! =(
( 9sin(3x-3)^2 )'=
Re: pochodne
Mega wielkie dzięki
Nie mam niestety odpowiedzi, ale wygląda rozsądnie i ten wzór na pochodną funkcji odwrotnej właśnie tak wygląda
Mogłabyś jeszcze pokazać po kolei jak obliczyłaś \(x_0\)w 6? Czy tak po prostu wstawiłaś 1 i zobaczyłaś, że pasuje?
I jeszcze jakby nie było tej 6 w nawiasie to musielibyśmy liczyć funkcję odwrotną do tej? Bo jak np. jest przykład \(y=arctgx\) i mamy obliczyć pochodną korzystając z tego twierdzenia, to pisaliśmy: f. odwrotna do \(f(x)=sinx\)wtedy pochodna sinusa ze zmienną y i na koniec trzeba było zamienić na zmienną x. Jakby to wyglądało bez tej szóstki? Tak samo właśnie czy normalnie najpierw pochodna tej funkcji i zastosować tylko potem ten wzór ?
Tamte 2 pozostałe zadania co zrobiłaś, to rozumiem
Wiesz jeszcze jak się robi tą pochodną funkcji parametrycznej? Szukałam tego w internecie, książkach i nie mogę nigdzie znaleźć nic konkretnego, a nikt mi tego nie tłumaczył ;-/
Nie mam niestety odpowiedzi, ale wygląda rozsądnie i ten wzór na pochodną funkcji odwrotnej właśnie tak wygląda
Mogłabyś jeszcze pokazać po kolei jak obliczyłaś \(x_0\)w 6? Czy tak po prostu wstawiłaś 1 i zobaczyłaś, że pasuje?
I jeszcze jakby nie było tej 6 w nawiasie to musielibyśmy liczyć funkcję odwrotną do tej? Bo jak np. jest przykład \(y=arctgx\) i mamy obliczyć pochodną korzystając z tego twierdzenia, to pisaliśmy: f. odwrotna do \(f(x)=sinx\)wtedy pochodna sinusa ze zmienną y i na koniec trzeba było zamienić na zmienną x. Jakby to wyglądało bez tej szóstki? Tak samo właśnie czy normalnie najpierw pochodna tej funkcji i zastosować tylko potem ten wzór ?
Tamte 2 pozostałe zadania co zrobiłaś, to rozumiem
Wiesz jeszcze jak się robi tą pochodną funkcji parametrycznej? Szukałam tego w internecie, książkach i nie mogę nigdzie znaleźć nic konkretnego, a nikt mi tego nie tłumaczył ;-/