granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
suspicious20
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 05 kwie 2011, 17:49
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

granica

Post autor: suspicious20 »

nie wiem jaki chwyt do tego zrobić
\(\frac{3n^2 - \sqrt{n^3 +1} }{n^2 -2n +4}\)
Odp. 3
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Re: granica

Post autor: octahedron »

\(\lim_{n\to \infty } \frac{3n^2 - \sqrt{n^3 +1} }{n^2 -2n +4}=\lim_{n\to \infty } \frac{3n^2 - n^2\sqrt{\frac{1}{n} +\frac{1}{n^4}} }{n^2 -2n +4}=\lim_{n\to \infty } \frac{3 - \sqrt{\frac{1}{n} +\frac{1}{n^4}} }{1 -\frac{2}{n} +\frac{4}{n^2}}=\frac{3 - 0}{1 -0 +0}=3\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Wyłącz z licznika i mianownika \(n^2\) i skróć wyrażenie...
\(\lim_{n\to \infty } \frac{n^2(3- \sqrt{ \frac{1}{n}+ \frac{1}{n^4} }) }{n^2(1- \frac{2}{n}+ \frac{4}{n^2}) }=3\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Wyciągasz \(n^4\) z pierwiastka. Dalej już będzie prosto.
anex12345
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 413
Rejestracja: 27 mar 2010, 12:23
Podziękowania: 123 razy
Otrzymane podziękowania: 25 razy
Płeć:

Re: granica

Post autor: anex12345 »

chcesz taki sposób na skróty:
mianowicie
najwyższa potega licznika to \(n^2\) i wspołczynnik przy nim to 3
najwyższa potega licznika to \(n^2\) i wspołczynnik przy nim to1
i dzielisz
3/1=3
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Tyle, że to nie zawsze działa.
ODPOWIEDZ