Ile gramów KCL należy rozpuścic w 100 \(cm^3\) H2O aby otrzymac roztwór o steżeniu
a) 18%
b)\(0,18 \frac{mola}{dm^3}\)
stezenie molowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Re: stezenie molowe
ad. a
\(C_%= \frac{m_s}{m_s+m_r}100%
m_r=V \cdot \partial =0,1dm^3 \cdot 1000 \frac{g}{dm^3} =100g
m_s= \frac{C%m_r}{100%-C_%}= \frac{18% \cdot 100g}{100%-18%}=21,95g\)
\(C_%= \frac{m_s}{m_s+m_r}100%
m_r=V \cdot \partial =0,1dm^3 \cdot 1000 \frac{g}{dm^3} =100g
m_s= \frac{C%m_r}{100%-C_%}= \frac{18% \cdot 100g}{100%-18%}=21,95g\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Re: stezenie molowe
ad. b
\(C_m= \frac{m_s}{MV}
M=39+35,5=74,5 \frac{g}{mol}
m_s=C_mMV=0,18 \frac{mol}{dm^3} 74,5\frac{g}{mol}0,1dm^3=1,34g\)
\(C_m= \frac{m_s}{MV}
M=39+35,5=74,5 \frac{g}{mol}
m_s=C_mMV=0,18 \frac{mol}{dm^3} 74,5\frac{g}{mol}0,1dm^3=1,34g\)