znaleźć ekstrema lokalne funkcji:

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
optysz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 91
Rejestracja: 22 paź 2009, 21:31
Podziękowania: 56 razy

znaleźć ekstrema lokalne funkcji:

Post autor: optysz »

znaleźć ekstrema lokalne funkcji:
\(f(x)=arctg(x)+arcctg(x)\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f'(x)=\frac{1}{1+x^2}+\frac{-1}{1+x^2}=0\)
Funkcja nie osiąga ekstremum,bowiem nie zachodzi zmiana znaku pochodnej.
\(f(x)=\{-\frac{\pi}{2}\;\;\;dla\;\;x<0\\\frac{\pi}{2}\;\;\;dla\;\;\;x\ge 0\)
Funkcja jest stała w podanych przedziałach liczbowych.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ