Ekstrema lokalne funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
optysz
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 91
Rejestracja: 22 paź 2009, 21:31
Podziękowania: 56 razy

Ekstrema lokalne funkcji

Post autor: optysz »

znaleźć ekstrema lokalne funkcji:
\(f(x)=2 \cdot arctgx-ln(1+x^2)\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f'(x)= \frac{2}{1+x^2}- \frac{2x}{1+x^2}= \frac{2-2x}{1+x^2}= \frac{2(1-x)}{1+x^2}\\
f'(x)>0\;\;\;\;1-x>0\;\;\;dla\;\;\;x<1\;\;\;\;funkcja\;\;rosnie\\
f'(x)<0\;\;\;\;\;1-x<0\;\;\;dla\;\;\;x>1\;\;\;funkcja \;\;maleje\\
f'(x)=0\;\;\;\;\;\;\;\;\;dla\;\;\;x=1\)

Pochodna zmienia znak z + na - ,zatem w punkcie x=1 osiąga maksimum.
\(f_{MAX}=f(1)=2 \cdot arc tg1-ln2=2 \cdot \frac{\pi}{4}-ln 2= \frac{ \pi }{2}-ln2\approx 0,8776\approx 0,9\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ