ciagi, kilka zadan, typowo maturalne... dzieki za ...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

ciagi, kilka zadan, typowo maturalne... dzieki za ...

Post autor: anetka10 »

511. Dany jest ciag (bn) o wyrazie ogolnym bn=3n-1. Ile wyrazow ciagu (bn) nalezy do przedzialu (20,49> ?

512. Dany jest ciag an o wyrazie ogolnym an= n+15/n:
a) oblicz, ile wyrazow ciagu an jest wiekszych od 3
b) wyznacz wszystkie te wyrazy ciagu an, ktore sa liczbami naturalnymi.

513. ciag an okreslony jest wzorem an=n^2 - 3n -54:
a) nie korzystajac z kalkulatora, rozstrzygnij, czy 58 wyraz ciagu an jest kwadratem liczby naturalnej.
B) znajdz takie dwa kolejne wyrazy ciagu an, aby ich roznica byla rowna 20.

515. ciag an okreslony jest w taki sposob: a1=1, zas n-ty wyraz ciagu an, gdy n >=2, jest najwiekszym dzielnikiem liczby n mniejszej od n. ile wyrazow ciagu an jest rownych 2? odpowiedz uzasadnij.

516. Suma n poczatkowych wyrazow ciagu an wyraza sie wzorem sn=5n+1. Wyznacz wzor na n-ty wyraz ciagu an dla n>=2.

517. jaka liczba, parzysta czy nieparzysta, jest 528 wyraz ciagu fibonacciego( dwa poczatkowe wyrazy=1, kazdy nastepny jest suma dwoch poprzednich). Odpowiedz uzasadnij.

518. ciag an okreslony jest rekurencyjnie: a1=1, an+1=an-3n+1 dla n>=1
A) oblicz 4 wyraz ciagu an
B) zbadaj monotonicznosc ciagu an

519.wyznacz te wartosci parametru p, dla ktorych ciag o wyrazie ogolnym an=n^2+pn jest rosnacy.

522. ciag an jest okreslony wzorem an=-2n+5. uzasadnij (na podstawie definicjii) ze ciag an jest arytmetyczny.

523. Trzy poczatkowe wyrazy malejacego ciagu arytmetycznego sa pierwiastkami wielomianu W(x)= x^3 - 3 pierwiastki z dwoch x^2 + 5x - pierwiastek z 2, a jednym z nich jest pierwiastek z dwoch
A) znajdz pierwszy wyraz tego ciagu
b) ablicz sume a50+a51+a52+...+a100.

wielkie dzieki
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: robbo »

Supergolonka na wakacjach. Wraca w poniedziałek.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:511. Dany jest ciag (bn) o wyrazie ogolnym bn=3n-1. Ile wyrazow ciagu (bn) nalezy do przedzialu (20,49> ?
http://www.zadania.info/2569051
512. Dany jest ciag an o wyrazie ogolnym an= n+15/n:
a) oblicz, ile wyrazow ciagu an jest wiekszych od 3
b) wyznacz wszystkie te wyrazy ciagu an, ktore sa liczbami naturalnymi.
http://www.zadania.info/6168596
513. ciag an okreslony jest wzorem an=n^2 - 3n -54:
a) nie korzystajac z kalkulatora, rozstrzygnij, czy 58 wyraz ciagu an jest kwadratem liczby naturalnej.
B) znajdz takie dwa kolejne wyrazy ciagu an, aby ich roznica byla rowna 20.
http://www.zadania.info/8118818
515. ciag an okreslony jest w taki sposob: a1=1, zas n-ty wyraz ciagu an, gdy n >=2, jest najwiekszym dzielnikiem liczby n mniejszej od n. ile wyrazow ciagu an jest rownych 2? odpowiedz uzasadnij.
http://www.zadania.info/8287070
516. Suma n poczatkowych wyrazow ciagu an wyraza sie wzorem sn=5n+1. Wyznacz wzor na n-ty wyraz ciagu an dla n>=2.
http://www.zadania.info/518628
517. jaka liczba, parzysta czy nieparzysta, jest 528 wyraz ciagu fibonacciego( dwa poczatkowe wyrazy=1, kazdy nastepny jest suma dwoch poprzednich). Odpowiedz uzasadnij.
http://www.zadania.info/806015
518. ciag an okreslony jest rekurencyjnie: a1=1, an+1=an-3n+1 dla n>=1
A) oblicz 4 wyraz ciagu an
B) zbadaj monotonicznosc ciagu an
http://www.zadania.info/2881505
519.wyznacz te wartosci parametru p, dla ktorych ciag o wyrazie ogolnym an=n^2+pn jest rosnacy.
http://www.zadania.info/3979817
522. ciag an jest okreslony wzorem an=-2n+5. uzasadnij (na podstawie definicjii) ze ciag an jest arytmetyczny.
http://www.zadania.info/3152546
523. Trzy poczatkowe wyrazy malejacego ciagu arytmetycznego sa pierwiastkami wielomianu W(x)= x^3 - 3 pierwiastki z dwoch x^2 + 5x - pierwiastek z 2, a jednym z nich jest pierwiastek z dwoch
A) znajdz pierwszy wyraz tego ciagu
b) ablicz sume a50+a51+a52+...+a100.
http://www.zadania.info/3383838
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

wielkie dzieki
ODPOWIEDZ