Rozwiąż układy równań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

Rozwiąż układy równań

Post autor: martaa »

\(\begin{cases} 3x+4y=-1 \\ 5x-2y=7 \end{cases}\)
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż układy równań

Post autor: Lbubsazob »

Kod: Zaznacz cały

[tex]\begin{cases} 3x+4y=-1 \\ 5x-2y=7 \end{cases}[/tex]
\(\begin{cases} 3x+4y=-1 \\ 5x-2y=7 \end{cases} \\
3x=-1-4y \\
x=-\frac{1}{3}-\frac{4}{3}y \\
5 \left(-\frac{1}{3}-\frac{4}{3}y \right)-2y=7 \\
-\frac{5}{3}-\frac{20}{3}y-2y=7 \\
-\frac{26}{3}y=\frac{26}{3} \\
y=-1 \\
x=-\frac{1}{3}+\frac{4}{3}=1\)
ODPOWIEDZ