Wyznaczyć całki nieoznaczone:
\(\int x^3 e^{3x}dx\)
\(\int \frac{sin x^{-1} }{x^2} dx\)
Wyznaczyc całki nieoznaczone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
przez części :
\(\int x^3 e^{3x}dx=
\frac{1}{3} \int x^3 \left( e^{3x}\right)' dx=
\frac{1}{3} x^3 e^{3x}-\int x^2 e^{3x}dx=
\frac{1}{3} x^3 e^{3x}-\frac{1}{3} \int x^2 \left( e^{3x}\right)' dx=
\frac{1}{3} x^3 e^{3x}-\frac{1}{3}x^2 e^{3x}+\frac{2}{3} \int x e^{3x}dx=
\frac{1}{3} x^3 e^{3x}-\frac{1}{3}x^2 e^{3x}+\frac{2}{9} \int x \left( e^{3x}\right)' dx=
\frac{1}{3} x^3 e^{3x}-\frac{1}{3}x^2 e^{3x}+\frac{2}{9} x e^{3x}-\frac{2}{9} \int e^{3x}dx=
\frac{1}{3} x^3 e^{3x}-\frac{1}{3}x^2 e^{3x}+\frac{2}{9} x e^{3x}-\frac{2}{27} e^{3x}+C\)
\(\int x^3 e^{3x}dx=
\frac{1}{3} \int x^3 \left( e^{3x}\right)' dx=
\frac{1}{3} x^3 e^{3x}-\int x^2 e^{3x}dx=
\frac{1}{3} x^3 e^{3x}-\frac{1}{3} \int x^2 \left( e^{3x}\right)' dx=
\frac{1}{3} x^3 e^{3x}-\frac{1}{3}x^2 e^{3x}+\frac{2}{3} \int x e^{3x}dx=
\frac{1}{3} x^3 e^{3x}-\frac{1}{3}x^2 e^{3x}+\frac{2}{9} \int x \left( e^{3x}\right)' dx=
\frac{1}{3} x^3 e^{3x}-\frac{1}{3}x^2 e^{3x}+\frac{2}{9} x e^{3x}-\frac{2}{9} \int e^{3x}dx=
\frac{1}{3} x^3 e^{3x}-\frac{1}{3}x^2 e^{3x}+\frac{2}{9} x e^{3x}-\frac{2}{27} e^{3x}+C\)