postać kanoniczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

postać kanoniczna

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc:

Funkcja f dla argumentu -5 przyjmuje wartość - 12. Punkt W=(-3,4) jest wierzchołkiem paraboli , która jest wykresem funkcji f.

a) znajdź postać kanoniczną wzoru funkcji f.

b) znajdź te argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartosci mniejsze od -32.

dziekuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

zad.a

\(f(x)=a(x+3)^2+4\ \ \ \ i\ \ \ f(-5)=-12\ \ \\)stąd\(\ \ \ -12=a(-5+3)^2+4\ \\)po rozwiązaniu a=-4

postać kanoniczna funkcji:\(\ \ \ f(x)=-4(x+3)^2+4\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

zad.b

rozwiąż nierówność:\(\ \ -4(x+3)^2+4<-32\)


odp.:\(\ \ \ x\in (-\infty\ ;\ -6)\cup (0\ ;\ +\infty)\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dzięki:)
ODPOWIEDZ