Postrać trygonometryczna

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alicja_91
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 194
Rejestracja: 19 paź 2011, 13:33
Podziękowania: 131 razy
Płeć:

Postrać trygonometryczna

Post autor: alicja_91 »

a) \(2(\cos \frac{\pi}{6}+isin \frac{\pi}{4})\)
b) \(\sin\frac{\pi}{3}+ icos \frac{\pi}{3}\)

Jak temu zaradzić? Prawie jakby gotowe. Tylko musi być zgodne ze wzorem. Nie mam pojęcia jak to zrobić, w b) myślałam, że może tak: \(\sin\frac{ \sqrt{3}}{2}+ icos \frac{ \sqrt{2} }{2}\) i potem co dalej? Prosiłabym o pomoc.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

b)
\(cos{\frac{\pi}{3}}=sin(\frac{\pi}{2}-\frac{\pi}{3})=sin{\frac{\pi}{6}}\\sin{\frac{\pi}{3}}=cos{\frac{\pi}{6}}\)
alicja_91
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 194
Rejestracja: 19 paź 2011, 13:33
Podziękowania: 131 razy
Płeć:

Re:

Post autor: alicja_91 »

irena pisze:b)
\(cos{\frac{\pi}{3}}=sin(\frac{\pi}{2}-\frac{\pi}{3})=sin{\frac{\pi}{6}}\\sin{\frac{\pi}{3}}=cos{\frac{\pi}{6}}\)
Łał, może niby łatwe to jest. Ale jakoś nie rozumiem tych działań. Jak widzę, że trzeba chyba po prostu to pokombinować, żeby do tego dojść. Znasz może łatwiejszy sposób?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Z własności funkcji trygonometrycznych:
\(sin(90^0-\alpha)=cos\alpha\\cos(90^0-\alpha)=sin\alpha\)

To na pewno znasz :D
alicja_91
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 194
Rejestracja: 19 paź 2011, 13:33
Podziękowania: 131 razy
Płeć:

Re:

Post autor: alicja_91 »

A to stąd się wzięło. No teraz rozumiem :)

A co z a), może jakaś wskazówka? Czyli też zastosujemy jak powyżej, które podałaś?
ODPOWIEDZ