Witajcie, kłaniam się do was z prośbą o pomoc w rozwiązaniu trzech zadać i w miarę możliwości ich wytłumaczeniu w jaki sposób zostały wykonane, gdyż po prostu mam wielki problem z ich wykonaniem ;( Będę wam bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu ich !
Zad 1
Oblicz wartość prędkości średniej dla motocyklisty, który połowę drogi przebył z prędkością 20m/s a Drugą połowę z prędkością 40 m/s
Zad 2
Dlaczego ciało poruszające się ruchem jednostajnym prostoliniowym przebędzie 4krotnie większą drogę, jeśli czas ruchu zwiększymy dwukrotnie. Odpowiedź uzasadnij
Zad 3
Równolegle do siebie w tym samym kierunku, poruszają się: Pociągi o długości 300m mający prędkość 72 KM/H i motocyklista jadący z prędkością 30km/s. Oblicz czas po którym motocyklista wyprzedzi pociąg oraz drogę w tym czasie przebędzie
Będę bardzo wam wdzięczny za pomoc i wyjaśnienie w rozwiązaniu zadania; bardzo wiele to dla mnie znaczy.
Ruch jednostajny zadania.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
\(t_1,\ \ t_2\) - czas pokonania pierwszej i drugiej połowy drogi
s- cała droga
\(20t_1=\frac{s}{2}\\t_1=\frac{s}{40}\\40t_2=\frac{s}{2}\\t_2=\frac{s}{80}\)
\(v_s=\frac{s}{t_1+t_2}=\frac{s}{\frac{s}{40}+\frac{s}{80}}=\frac{s}{\frac{2s+s}{80}}=\frac{80s}{3s}=\frac{80}{3}=26\frac{2}{3}\frac{m}{s}\)
\(t_1,\ \ t_2\) - czas pokonania pierwszej i drugiej połowy drogi
s- cała droga
\(20t_1=\frac{s}{2}\\t_1=\frac{s}{40}\\40t_2=\frac{s}{2}\\t_2=\frac{s}{80}\)
\(v_s=\frac{s}{t_1+t_2}=\frac{s}{\frac{s}{40}+\frac{s}{80}}=\frac{s}{\frac{2s+s}{80}}=\frac{80s}{3s}=\frac{80}{3}=26\frac{2}{3}\frac{m}{s}\)
3.
sprawdź prędkość motocyklisty...
\(v_1=72\frac{km}{h}=72\cdot\frac{1000m}{3600s}=20\frac{m}{s}\\v_2=30\frac{m}{s}\)
Jeśli motocyklista wyprzedza pociąg, to jego prędkość względem pociągu jest różnicą prędkości motocyklisty i pociągu
\(v=v_2-v_1=30-20=10\frac{m}{s}\\s=300m\\300=10t\\t=30s\)
\(s_m=30s\cdot30\frac{m}{s}=900m\)
Motocyklista wyprzedzi pociąg po 10 sekundach. Przejedzie w tym czasie 900m.
sprawdź prędkość motocyklisty...
\(v_1=72\frac{km}{h}=72\cdot\frac{1000m}{3600s}=20\frac{m}{s}\\v_2=30\frac{m}{s}\)
Jeśli motocyklista wyprzedza pociąg, to jego prędkość względem pociągu jest różnicą prędkości motocyklisty i pociągu
\(v=v_2-v_1=30-20=10\frac{m}{s}\\s=300m\\300=10t\\t=30s\)
\(s_m=30s\cdot30\frac{m}{s}=900m\)
Motocyklista wyprzedzi pociąg po 10 sekundach. Przejedzie w tym czasie 900m.
2.
Jeśli ciało porusza się ruchem jednostajnym, to droga przebywana przez to ciało jest wprost proporcjonalna do czasu. Współczynnikiem proporcjonalności jest tu prędkość ciała.
Oznacza to, że jeśli czas trwania ruchu jednostajnego zwiększymy dwukrotnie, to droga przebyta przez to ciało wzrośnie też dwukrotnie.
Jeśli ciało porusza się ruchem jednostajnym, to droga przebywana przez to ciało jest wprost proporcjonalna do czasu. Współczynnikiem proporcjonalności jest tu prędkość ciała.
Oznacza to, że jeśli czas trwania ruchu jednostajnego zwiększymy dwukrotnie, to droga przebyta przez to ciało wzrośnie też dwukrotnie.