wartości dodatnie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

wartości dodatnie

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc:

Znajdź te argumenty, dla których zarówno funkcja \(f(x)=x ^{2} -6x+9\) jak i funkcja \(g(x)=x+7\)

przyjmuję wartości dodatnie.

dziękuję
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

\(\begin{cases} x ^{2} -6x+9>0 \\ x>-7 \end{cases}\)

\(\Delta=0\)

\(x=3\)

więc

\(\begin{cases} x>3 \\ x>-7 \end{cases}\)

nie wiem czy dobrze i co dalej?
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

rozwiązaniem nierówności \(\ \ x^2-6x+9>0\ \ \\)(narysuj wykres trójmianu) jest zbiór \(\ \ \(-\infty\ ;\ 3)\cup (3\ ;\ +\infty)\)

rozwiązaniem nierówności\(\ \ \ x+7>0\ \ \\)jest zbiór\(\ \ \ (-7\ ;\ +\infty)\)

wspólną częścią rozwiązań jest zbiór\(\ \ (-7\ ;\ 3)\cup (3\ ;\ +\infty)\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

ale jak ten wykres ma wygladać skoro jest tylko jedno miejsce zerowe? hm, nie wiem
armando
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 28 maja 2009, 17:59

Post autor: armando »

Wykres będzie się odbijał od wartości 3 (bo jest to pierwiastek podwójny) i ciągnął się w nieskończonosc
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

ok, bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ