Granice funkcji (2)

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
schatz92
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 07 sty 2011, 18:55
Lokalizacja: Włocławek/Gdańsk
Podziękowania: 71 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Granice funkcji (2)

Post autor: schatz92 »

\(\lim_{x\to 0} \frac{ \sqrt{2x+9}-3}{1- \sqrt{1-3x}}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\lim_{x\to 0} \frac{ \sqrt{2x+9}-3 }{1- \sqrt{1-3x} } \cdot \frac{1+ \sqrt{1-3x} }{1+ \sqrt{1-3x} } \cdot \frac{ \sqrt{2x+9}+3 }{ \sqrt{2x+9}+3 }= \lim_{x\to 0} \frac{(2x+9-9)(1+ \sqrt{1-3x}) }{( \sqrt{2x+9}+3)(1-1+3x) }=\)
\(= \lim_{x\to 0} \frac{2 \cdot x \cdot (1+ \sqrt{1-3x}) }{3x( \sqrt{2x+9}+3 )}= \lim_{x\to 0} \frac{2( 1+ \sqrt{1-3x}) }{3( \sqrt{2x+9}+3) }= \frac{2 \cdot 2}{3 \cdot 6}= \frac{2}{9}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ