Granice funkcji (1)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(\lim_{x\to 0} \frac{( \sqrt[3]{8}- \sqrt[3]{x+8} }{x} \cdot \frac{ \sqrt[3]{64}+ \sqrt[3]{8(x+8)}+ \sqrt[3]{(x+8)^2} }{ \sqrt[3]{64}+ \sqrt[3]{8(x+8)}+ \sqrt[3]{(x+8)^2} }= \lim_{x\to 0} \frac{-x}{x \cdot ( \sqrt[3]{64}+ \sqrt[3]{8(x+8)}+ \sqrt[3]{(x+8)^2} }=\)
\(=-1 \cdot \frac{1}{4+4+4}= \frac{1}{12}\)
\(=-1 \cdot \frac{1}{4+4+4}= \frac{1}{12}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.