argumenty funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

argumenty funkcji

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc:

Dana jest funkcja \(f(x)=x ^{2} -2x+7\)

i

\(g(x)=2x ^{2}-12x+16\).

Znajdź te argumenty dla których wartości funkcji f są większe od wartosci funkcji g.

Dziękuję
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

nie potrafie sobie jeszcze poradzic z wyznaczeniem równania prostej przechodzacej przez wierzchołki parabol będących wykresami funkcji f i g, prosze o pomoc
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

rozwiąż nierówność: f(x)>g(x)

odp.: (1 ; 9)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

nierówność juz rozwiazałam, mam prawidłowy wynik, ale nie wiem jak poradzic sobie z :

wyznaczeniem równania prostej przechodzacej przez wierzchołki parabol będących wykresami funkcji f i g
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

0 tej prostej nie napisałaś w treści zadania!

Wyznacz współrzędne wierzchołków obu parabol:\((\ \fra{-b}{2a}\ ;\ \frac{-\Delta}{4a}\ )\)

Poprowadź prostą przez 2 punkty o danych współrzędnych
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

:)wyszło mi dla f(x)

\(W=(1,6)\)

dla g(x)

\(W=(3,2)\)

a=-2
b=8

i nie jest to dobre rozwia,zanie,

prosta powina mieć podstać:

\(y=-4x+10\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

znalazłam błąd,
a=-4
b=10

dziękuję
ODPOWIEDZ