Po raz kolejny potrzebuję aby ktoś mi rozpisał ciąg krok po kroku. Wynik powinien wyjść \(\frac{1}{2}\). Mi za każdym razem wychodzi co innego.
\(\lim_{x\to 0 } \frac{tgx-sinx}{sin^3x}\)
I jeszcze taki ciąg tu też powinien być wynik \(\frac{1}{2}\).
\(\lim_{x\to 3} \frac{arctg(3x-9)}{x^2-9}\)
Ciąg
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 620
- Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 283 razy
- Płeć:
\(\lim_{x\to 0}\frac{tgx-sinx}{sin^3x}= \lim_{x\to 0}\frac{sinx-sinxcosx}{sin^3xcosx}= \lim_{x\to 0}\frac{1-cosx}{(1-cos^2x)cosx}= \lim_{x\to 0}\frac{1-cosx}{(1-cos^2x)cosx}\frac{1+cosx}{1+cosx}= \\
\\=\lim_{x\to 0}\frac{(1-cos^2x)}{(1-cos^2x)(1+cosx)cosx}= \lim_{x\to 0}\frac{1}{cosx(1+cosx)}=\frac{1}{2}\)
\\=\lim_{x\to 0}\frac{(1-cos^2x)}{(1-cos^2x)(1+cosx)cosx}= \lim_{x\to 0}\frac{1}{cosx(1+cosx)}=\frac{1}{2}\)