Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
MrVonzky
- Stały bywalec
![Stały bywalec Stały bywalec](./images/ranks/rank7.gif)
- Posty: 422
- Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
- Podziękowania: 94 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Post
autor: MrVonzky »
\(a_n=n(ln(n+1)-lnn)\)
-
radagast
- Guru
![Guru Guru](./images/ranks/rank14.gif)
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Post
autor: radagast »
\(\lim_{n\to \infty } a_n=\lim_{n\to \infty }n(ln(n+1)-lnn)= \lim_{n\to \infty }nln \frac{n+1}{n}=\lim_{n\to \infty }nln \left(1+ \frac{1}{n} \right)= \left( t= \frac{1}{n} \\n= \frac{1}{t} \right) =\lim_{t\to 0 } \frac{ln \left(1+ t \right)}{t}=1\)
-
MrVonzky
- Stały bywalec
![Stały bywalec Stały bywalec](./images/ranks/rank7.gif)
- Posty: 422
- Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
- Podziękowania: 94 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Post
autor: MrVonzky »
a bez takie sztuczki, da się to jakos tradycyjnie zrobić czy nie
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
?
-
Murarz
- Stały bywalec
![Stały bywalec Stały bywalec](./images/ranks/rank7.gif)
- Posty: 620
- Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 283 razy
- Płeć:
Post
autor: Murarz »
Da ;d
\(\lim_{n\to \infty} nln(1+\frac{1}{n})= \lim_{n\to \infty} \frac{ln(1+\frac{1}{n})}{\frac{1}{n}}=1\)