4 zadanka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krzplu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 11 maja 2009, 16:15

4 zadanka

Post autor: krzplu »

Witam. Mam prosbe czy ktos z forumowiczów mógłby mi poiwedziec czy zrobiłem dobrze 4 zadania?
1. a) Jakie pole ma trójkat równoramienny, w którym kat miedzy ramionami ma miare 36 stopni, a ramie ma długość 5. Wynik w przyblizeniu wyszedł mi 7,3
b) Oblicz pole równoległoboku, w którym kat ostry ma miare 56 stopni a boki maja odpowiedni długości 3 i 7. Tutaj wynik w przyblizeniu wyniósł 17,4
2. Line podtrzymujaca maszt przymocowano do niego na wysokosci 20,5m nad ziemia i zamocowano w ziemi w odległosci 10m od podstawy masztu. Jaki kąt tworzy naprężona lina z podłozem? Odp: Kąt pomiedzy lina a podłożem ma 64 stopnie(tg wyszedł mi 2,05)
3. Rozwiąż rónanie sinx(sinx -1/2)=0 Wynik: sinx=0 dla kpi sinx=1/2 dla pi/6 + 2kpi lub 5pi/6 + 2kpi
Prosze o pomoc gdyz obiecałem koleżance ze jej zrobie te zadania i bardzo mi zalezy zeby byly dobrze zrobione.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Jest ok
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
krzplu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 11 maja 2009, 16:15

Post autor: krzplu »

Dzięki Wielkie :D
ODPOWIEDZ