obliczyc granice
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 422
- Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
- Podziękowania: 94 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
obliczyc granice
\(\lim_{x\to \frac{\pi}{2} }(1+3cosx)^{ \frac{1}{ \frac{\pi}{2} -x }\)
niby mi wyszło dobrze, ale nie jetem pewny czy dobrze, tam dochodzę to \((1-3sint)'=-3cost\), tak?
niby mi wyszło dobrze, ale nie jetem pewny czy dobrze, tam dochodzę to \((1-3sint)'=-3cost\), tak?
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
\(\lim_{x\to \frac{\pi}{2} }(1+3cosx)^{ \frac{1}{ \frac{\pi}{2} -x }}=\lim_{x\to \frac{\pi}{2} }(1+3cosx)^{ \frac{2}{ \pi -2x }}=\lim_{x\to \frac{\pi}{2} }e^{ln \left( (1+3cosx)^{ \frac{2}{ \pi -2x }}\right) }=
\lim_{x\to \frac{\pi}{2} }e^{ { \frac{2ln \left( 1+3cosx\right)}{ \pi -2x }} }=(*)\)
\(\lim_{x\to \frac{\pi}{2} }{ \frac{2ln \left( 1+3cosx\right)}{ \pi -2x }}=^H\lim_{x\to \frac{\pi}{2} }\frac{{ \frac{2}{1+3cosx} \cdot (-3sinx)}}{-2}= \frac{ -\frac{6}{1} }{-2}= 3\)
No to \((*)=e^{ 3}\)
\lim_{x\to \frac{\pi}{2} }e^{ { \frac{2ln \left( 1+3cosx\right)}{ \pi -2x }} }=(*)\)
\(\lim_{x\to \frac{\pi}{2} }{ \frac{2ln \left( 1+3cosx\right)}{ \pi -2x }}=^H\lim_{x\to \frac{\pi}{2} }\frac{{ \frac{2}{1+3cosx} \cdot (-3sinx)}}{-2}= \frac{ -\frac{6}{1} }{-2}= 3\)
No to \((*)=e^{ 3}\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: obliczyc granice
\(\lim_{x\to \frac{\pi}{2}}(1+3\cos x)^{ \frac{1}{ \frac{\pi}{2} -x }}=\lim_{x\to \frac{\pi}{2}}(1+3\cos x)^{\frac{1}{3\cos x} \frac{3\cos x}{ \frac{\pi}{2} -x }}=\lim_{x\to \frac{\pi}{2}}\[(1+3\cos x)^{\frac{1}{3\cos x}}\] ^{\frac{3\sin\(\frac{\pi}{2} -x \)}{ \frac{\pi}{2} -x }}=e^3\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 422
- Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
- Podziękowania: 94 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: obliczyc granice
ja robiłem tak samo jak Ty tylko wprowadziłem zmienną \(t: x= \frac{\pi}{2} + t\), gdzie \(t\) dąży do \(0\) czy tak też jest poprawnie? Czyli u kolegi też powinna być jakaś taka zamiana na zmienną?
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: obliczyc granice
poprawnie, tylko po co ?MrVonzky pisze:ja robiłem tak samo jak Ty tylko wprowadziłem zmienną \(t: x= \frac{\pi}{2} + t\), gdzie \(t\) dąży do \(0\) czy tak też jest poprawnie?
-
- Stały bywalec
- Posty: 422
- Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
- Podziękowania: 94 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: obliczyc granice
no bo często w takich przykładach występuje \(\frac{sinx}{x}\), \(\frac{tgx}{x}\), \(\frac{e^x-1}{x}\), \(\frac{ln(1+x)}{x}\)to jest 1 czy też \(\frac{a^x-1}{x}=lna\) tylko przy x dążącym do zera, dlatego zawsze z góry zmieniam, że całośc dąży do zera
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re:
\(\lim_{x\to x_o}f(x)=\infty \Rightarrow \lim_{x\to x_o}\(1+\frac{1}{f(x)}\)^{f(x)}=eMrVonzky pisze:octahedron to granica nie musi być w +/- nieskończnośc by wyszło nam e?, podobnie radagast nie zmieniacie granicy do 0?
\lim_{x\to x_o}f(x)=0\Rightarrow \lim_{x\to x_o}\(1+f(x)\)^{\frac{1}{f(x)}}=e\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć: