uzasadnic, że ma rozwiązanie

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

uzasadnic, że ma rozwiązanie

Post autor: MrVonzky »

Uzasadnić, że równanie \(x^3+x=-1\) ma dokładnie jeden pierwiastek w przedziale \((-1,0)\). Z monotonicznościa problemu nie ma, ale jak z ciągłością, wystarczy, że zbadam ciągłość na koncach i powołam się na to, że kazdy wielomian jest ciągły czy jak?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nawet nie musisz badać ciągłości na krańcach. Wystarczy, ze zbadasz znak fukcji \(f(x)= x^3+x+1\) :)
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: MrVonzky »

chodzi tylko o to, że \(f(-1)<0\) a \(f(0)>0\) więc powołując się na ciągłośc i monotonicznośc, musi być takie miejsce \(c\) na odcinku \((-1,0)\), że \(f(c)=0\), c,n,u ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Jeszcze warto wspomnieć,że wobec "dodatniości" pochodnej to miejsce zerowe jest tylko jedno
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: MrVonzky »

aaa, że \(2x^2 +1>0\) dla każdego \(x\), czyli zawsze rosnąca? ok :)
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: MrVonzky »

to teraz przy jakimkolwiek typu takegiego zadania, mam liczyc f(a) i f(b), policzyc pochodną i napisać zdanie które napisałem powyzej, tak? A monotonicznośc normalnie uzasadniam z definicji? A ciągłości nie trzeba?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

pochodną liczysz po to żeby uzasadnić monotoniczność. Funkcja musi być ciągła żeby to działało.
MrVonzky
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 422
Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Post autor: MrVonzky »

no to pochodna badam monotoniczność, a w jaki sposób badam ciągłość? Tylko sprawdzajac wartości na brzegach?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

funkcja ciągła to taka, która jest ciągła w każdym punkcie. Zbadanie ciągłości w każdym punkcie wymaga sprytu (zwykle jest ich nieskończenie wiele) np powołania się na ciągłość wielomianu
ODPOWIEDZ