wartości funkci

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

wartości funkci

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc:


Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji

\(f(x)=x ^{2} - 4\pi \ x+3\pi ^{2}\)

osiaganą w przedziale: <0;5>

dziękuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Dana funkcja w swojej dziedzinie osiąga wartość najmniejszą dla\(\ \ x=2\pi\ \\), ponieważ\(\ \ 2\pi\not\in <0;5>\)więc największa i najmniejsza wartość jest przez funkcję przyjmowana na końcach przedziału <0:5>

\(f(0)=3\pi^2\)

\(f(5)=25-20\pi+3\pi^2\)

ponieważ f(0)>f(5) , to w przedziale <0,5> największa wartość danej funkcji jest równa\(\ \ 3\pi^2\ \\)natomiast wartość njmniejsza jest równa\(25-20\pi+3\pi^2\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

a czy najmniejsza to nie jest z wierzchołka współrzedna y?
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

nie, bo odcięta wierzhołka nie należy do przedziału <0;5>
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

a w ksiażce jest odpowiedź: że
największa wartość:
\(8\pi^2\)

a najmniejsza:

\(-\pi ^2\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

najmniejsza mi wyszła, tylko nawiększa nie wychodzi:

\(8\pi^2\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

jeżeli podałaś dobry wzór funkcji, to rozwiązałam dobrze
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

hm, wzór funkcji jest prawidłowy:(
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

a przedział?
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

tak, jest błąd:

\(<0,5\pi>\)

przepraszam
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

W przedziale \(\ \ \ <0\ ;\ 5\pi>\) będzie inne rozwiązanie.
odcięta wierzchołka\(\ \ \ x_w=2\pi\ \in <0\ ;\ 5\pi>\ \ \ i\ \ \ f(2\pi )=-\pi^2\)
\(f(0)=3\pi^2\)
\(f(5\pi)=8\pi^2\)

najmniejsza wartość funkcji jest równa\(\ \ -\pi^2\ \ \ dla\ \ x=2\pi\)

największa wartość funkcji jest równa\(\ \ 8\pi^2\ \ \ dla\ \ \ x=5\pi\)
ODPOWIEDZ