przedstawienie prostej w postaci parametryczej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 422
- Rejestracja: 10 lis 2009, 18:47
- Podziękowania: 94 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
przedstawienie prostej w postaci parametryczej
jak przedstawić prostą w R2 daną załózmy wzorem \(3x+2y + 15=0\) w postaci parametrycznej. Muszę mieć dowolny punkt z tej prostej i jej wektor... wektor do nie prostopadły ro [3,2] i muszę znaleźć prostopadły do tego? Czy jak?
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
wektor `charakterystyczny' tej prostej to wektor \([3,2]\) i jest on prostopadły do tej prostej
a my chcemy znaleźć wektor równoległy do prostej, czyli prostopadły do tego wektora
dwa wektory są prostopadłe, gdy ich iloczyn skalarny jest równy 0
\([3,2] \circ [a,b] =0 \ \Rightarrow \ 3a+2b=0 \ \Rightarrow \ a=2 \ \wedge \ b=-3\)
i masz rację tutaj może być nieskończenie wiele tych wektorów, ale wybieramy najładniejszy, bo po co nam wektor \([\frac{5}{11} , -\frac{15}{22}]\)
mamy wektor \([2,-3]\) punkt też możemy wziąć dowolny, biorę też `ładny` A(-5,0), bo znów po co nam jakiś punkt \(B(\frac{2}{3}, -\frac{17}{6} )\)
więc teraz to już łatwo z postacią parametryczną
a my chcemy znaleźć wektor równoległy do prostej, czyli prostopadły do tego wektora
dwa wektory są prostopadłe, gdy ich iloczyn skalarny jest równy 0
\([3,2] \circ [a,b] =0 \ \Rightarrow \ 3a+2b=0 \ \Rightarrow \ a=2 \ \wedge \ b=-3\)
i masz rację tutaj może być nieskończenie wiele tych wektorów, ale wybieramy najładniejszy, bo po co nam wektor \([\frac{5}{11} , -\frac{15}{22}]\)
mamy wektor \([2,-3]\) punkt też możemy wziąć dowolny, biorę też `ładny` A(-5,0), bo znów po co nam jakiś punkt \(B(\frac{2}{3}, -\frac{17}{6} )\)
więc teraz to już łatwo z postacią parametryczną